Korrekturlæsning
Korrekturlæsning handler grundlæggende om at fjerne småfejl i teksten, såsom tegnsætningsfejl, slåfejl, stavefejl og fejl i ordforrådet. Men korrektur omfatter også en ensretning af en lang række tekniske detaljer, heriblandt brugen af kursiv, store bogstaver, skriftstørrelse, skrifttype og mere til.
Korrekturlæseren tjekker også, at overskrifter fremstår korrekt, at illustrationer har de rette numre, at teksten står korrekt på siden – og det kan også være en del af korrekturen at tjekke, at alle henvisninger rent faktisk er med i litteraturlisten. Korrektur kan læses ad flere omgange og på flere stadier af den proces det er at færdiggøre en tekst.
En første korrektur kan godt klares elektronisk – du sender korrekturlæseren et Word-dokument, som der kan rettes i, og når du får det retur, forholder du dig til rettelserne.
Er der mange, gøres dette lettest ved blot at acceptere alle rettelser, men der kan være grunde til, at du gerne vil kigge det hele igennem selv. Det er op til dig.
I tillæg til dette kan det anbefales altid at få foretaget en anden korrekturlæsning, efter teksten er sat af grafikeren. Det vil sige, at korrekturlæseren får tilsendt et udskrift og udfører korrekturen med pen på papir. Ofte vil dit forlag eller din udgiver sørge for denne del af processen, men det er alligevel godt at have i tankerne. Jeg har læst tilpas meget korrektur til at vide, at man ganske enkelt ser teksten anderledes på et stykke papir, end man gør på en skærm – det er nemmere at se fejlene (og det er meget nemmere at holde henvisninger op imod litteraturliste, når man kan sidde med begge stykker papir foran sig samtidig).
Derfor er det stort set altid en god idé at sørge for en ekstra korrektur længere henne i processen.
Derfor skal du vælge korrekturlæsning:
Min erfaring som korrekturlæser er, at det altid kan svare sig.
Det er ganske enkelt dumt at sparre korrekturen væk!
Er der mange småfejl i din tekst, risikerer du nemlig, at det fjerner læserens fokus fra indholdet – og det dur jo ikke.